Удружење "Стари Ниш"

Бројач посета

Данас 3

Јуче 12

Ове недеље 3

Овог месеца 294

Укупно 22860

Тренутно присутно

Ко је на мрежи: 31 гостију и нема пријављених чланова


Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /www/webvol1/6o/sy5lpwmnky6d7pq/starinis.org/public_html/modules/mod_sih/mod_sih.php on line 40

После годину и по дана изашао је нови 74. број Нишког весника. Весник можете купити у просторијама Удружења, а о новим продајним местима обавестићемо вас ускоро.

Овом приликом, о новом броју часописа,  преносимо у целини вест дописништва РТС-а у Нишу.

"Нишки весник" поново на киосцима

После годину и по дана паузе, најстаријих нишки часопис "Нишки весник" поново је на киосцима. Реч је о листу, који уз помоћ града, издаје Удружење грађана "Стари Ниш". 

 

article-2014-05-04-1

Само неколико година после ослобођења од Турака,  познати српски штампар Коста Чендаш објавио је први број "Нишког весника". У њему грађанство обавештава о дневној политици.

Тиме се отвара историја нишке штампе и новинарства. Кроз деценије Весник уз краће и дуже паузе, постаје саставни део културе Ниша. Сви бројеви, који подсећају на заборављене догађаје, чувају се овде у Удружењу "Стари Ниш".

"Осамдесет грађана не зна шта се догодило 8. априла. Тада су Немци бомбардовали Ниш у Другом Светском рату. Наше удружење тада обилази заједничку гробницу на Старом гробљу где је сахрањено око 1.000 грађана", каже Бобан Пантић из Удружења "Стари Ниш".

Основни циљ аутора је очување и неговање културног блага Ниша, али и едукација млађих генерација.

article-2014-05-04-2

"Ниш је познат по малама, које постоје ту. И дан данас људи говоре "Ја сам из Шећер мале, ја сам из Београд мале". Млади људи данас не знају где су те мале и ми им то у нашем листу објашњавамо", каже Оливера Станојевић из Удружења стари Ниш.

У првом броју после паузе од годину и по дана, нови уредник Марко Смиљковић, окупио је екипу познатих нишких новинара и историчара. Он каже да желе да историјске податке обогате причама из живота.

"Ми сада покушавамо да вучемо оне детаље, оне дивне анегдоте, досетке, предивне приче о нишким породицама и приче о зградама које постоје у Нишу", каже Смиљковић.

"Нишки весник" излази сваког другог месеца и ове године обележава 130 година постојања.

ИЗВОР: www.rts.rs

Април, 2014. године