Удружење "Стари Ниш"

Бројач посета

Данас 4

Јуче 19

Ове недеље 72

Овог месеца 259

Укупно 22342

Тренутно присутно

Ко је на мрежи: 8 гостију и нема пријављених чланова


Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /www/webvol1/6o/sy5lpwmnky6d7pq/starinis.org/public_html/modules/mod_sih/mod_sih.php on line 40

IN MEMORIAM: Преминуо Никола Ђ. Јовановић, председник Удружења грађана „Стари Ниш“ (1924 - 2013)


СВЕДОК И ЗАЉУБЉЕНИК СТАРОГ НИША

Престало је, 25. фебруара ове године, у 89. години живота, да куца срце познатог и цењеног Нишлије Николе Јовановића у чијем је срцу и души била богата традиција и баштина Ниша.. Ту своју љубав исказао је као један од оснивача Удружења грађана „Стари Ниш“, чији је дугогодишњи председник био и које је развијало веома лепу активност на афирмацији свегаонога што је позитивно из богате историје овога града. Такође, Никола Јовановић је и један од иницијатора и покретача „Нишког весника“ – ревије за неговање традиције и очување баштине Ниша, која већ тринаест година излази. Захваљујући његовој иницијативи град је добио и прелепу монографију „Стари Ниш“. Често је говорио са пуно љубави о овом граду, износио своја сећања о људима и значајним догађајима, писао за „Нишки весник“, организовао бројне изложбе и трибине о старом Нишу. На његову иницијативуштампана је и књига „Ниш – друга престоница“. Свесрдно је прихватио иницијативу, нас његових сарадника, да се на Светосавском сајму књига  додељује награда издавачима и ауторима за неговање и афирмацију традиције и баштине старог Ниша.. Никада није заборављао ни славну, слободарску прошлост, ни њене борце. Удружење им је увек одавало почаст, као и жртвама ратних страхота – што је записано и на мермерној плочи. Па и посете знаменитостима и забаве овог Удружења дочаравале су дух старог Ниша.

nikolajovanovic1Са њим као председником Удружење је за своју активност, а посебно за „Нишки весник“ и фотомонографију „Стари Ниш“ добило највиша признања града: „Светосавску благодарницу“ и Награду града Ниша -  „11. јануар“.

Престало је да куца срце једног Нишлије, потомка дворског ћурчије, Учесника НОБ-а, врсног спортисте-стонотенисера, једног од оснивача Демократске странке и борца за права људи и својине. Престало је да куца срце једног племенитог човека, који је заслужио сву почаст за допринос овом граду и његовој традицији за садашње и будуће генерације.

 

 Љубиша Соколовић, заменик уредника

и Уредништво „Нишког весника“

У Нишу, 27. фебруара 2013