Удружење "Стари Ниш"

Бројач посета

Данас 3

Јуче 12

Ове недеље 3

Овог месеца 294

Укупно 22860

Тренутно присутно

Ко је на мрежи: 29 гостију и нема пријављених чланова


Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /www/webvol1/6o/sy5lpwmnky6d7pq/starinis.org/public_html/modules/mod_sih/mod_sih.php on line 40

 

НАЈАВА ПРОМОЦИЈЕ

 

Универзитет у Нишу, Универзитетска библиотека „Никола Тесла“ – Ниш, и Факултет спорта и физичког васпитања, организују промоцију „истакнуте монографије националног значаја“, „Соколство и Моравска соколска жупа Ниш (1920–1941)“, проф. др-а Звездана М. Савића (Факултет спорта и физичког васпитања), као и пригодну изложбу.

Изложбу ће, у холу Универзитета, у 18.30 сати, отворити старешина Савеза „Српских сокола“, Јевђа А. Јевђевић.

Промоција ће бити одржана у Великој сали Универзитета, у четвртак, 05. 04. 2012. године, са почетком у 19 сати.

На промоцији ће говорити: Зоран Живковић (управник Универзитетске библиотеке), проф. др Ненад Живановић, проф. др Слободан Керкез (историчар и рецензенти), проф. др Недељко Богдановић  (Центар САНУ у Нишу, Одсек за српски језик) и проф. др Звездан М. Савић (аутор).

 

КРАТАК ПРИКАЗ МОНОГРАФИЈЕ

 

„Истакнута монографија националног значаја“, „Соколство и Моравска соколска жупа Ниш (1920–1941)“, проф. др-а Звездана М. Савића, са Факултета спорта и физичког васпитања, представља реализацију пројекта, подржаног од Одсека за културу Управе за образовање културу, омладину и спорт града Ниша. Она је издавачки подухват Универзитета у Нишу, Универзитетске библиотеке „Никола Тесла“ – Ниш (трећа књига из њене библиотеке „Монографије“) и Факултета спорта и физичког васпитања.

Монографија је својеврстан допринос историјском сагледавању настанка и развоја соколског покрета на словенским просторима, са посебним освртом на Моравску бановину и њену соколску жупу (са средиштем у Нишу), у периоду од 1920. до 1941. године, за који иначе није било довољно сачуване писане грађе. Она је плод ауторовог дугогодишњег истраживачког рада.

Аутор нарочиту пажњу посвећује соколској идеологији, њеној теорији и пракси, организацији рада соколског покрета, његовој методици, такмичењима и јавним наступима, у Краљевини Србији, Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца, и Краљевини Југославији (хронолошки је обрађена Моравска жупа, у  периоду од 1903. до 1941. године). Публикација обилује фотографијама и ликовним решењима, везаним за аутентична обележја соколског покрета.

Формално-садржински монографија има три дела. У првом делу представљена су историјско-културне околности из којих је соколски покрет поникао у Чешкој, 1862. године (његов оснивач и методичар је др Мирослав Тирш). Соколска друштва (претече данашњих извиђача) најпре су формирана као гимнастичка, али су временом прерасла у организације широм словенских земаља, које су биле под туђинском влашћу, залажући се, не само за физичко јачање, него и за снажење моралних и духовних врлина, што је подразумевало и пансловенску сарадњу, ради ослобођења (соко је симбол победе, слободе и наде за поробљене. Прва строфа соколске химне: „Полети сиви соколе, полети снагом свом.“).

Овај део упознаје читаоца и са зачетком и карактеристикама српског соколства. „Српски соко“ основали су др Лаза Поповић и Милан Теодоровић, 1903. године, у Сремским Карловцима, под окриљем искреног патриотизма, изниклог из светосавског и светолазаревског животног опредељења: „Ми српски соколови, потомци смо немањићког царског народа, кога је Бог привилеговао, а наши витешки преци обавезали да живот свог народа обожимо и унапредимо.“ (мото Мојсија Симовића Секуловића, некадашњег старешине „Српског сокола“).

Други део монографије обухвата соколство у Краљевини Србији (1903-1918), и Моравској соколској жупи Ниш, у току двају периода (Краљевине СХС, 1918-1929 и Краљевине Југославије, 1929-1941). Заступљена су и соколска друштва из неколико српских градова, и један број сеоских соколских чета.

Трећи део чини архивска грађа соколског покрета, хронолошки  презентована и поткрепљена документима, фотографијама, и обележјима соколаца.

Намера аутора била је да, истражујући овај сегмент српске историје, упозна нове генерације са суштином соколског покрета, и његовим позитивним деловањем на свест и духовност. Неговање здраве традиције и предања, и кроз обнављање соколских друштава, треба да буде трајни интерес српског народа.

 

ИЗВОР: Универзитетска библиотека у Нишу

 

Април, 2012. године