Удружење "Стари Ниш"

Бројач посета

Данас 4

Јуче 19

Ове недеље 72

Овог месеца 259

Укупно 22342

Тренутно присутно

Ко је на мрежи: 11 гостију и нема пријављених чланова


Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /www/webvol1/6o/sy5lpwmnky6d7pq/starinis.org/public_html/modules/mod_sih/mod_sih.php on line 40

 

Ниш – Веће Окружног суда у Нишу, којем је председавао судија Новица Стефановић, јуче је донело одлуку о рехабилитацији Драгише Цветковића, бившег председника Владе Краљевине Југославије, иначе једног од потписника протокола о приступању Југославије „Тројном пакту”, 25. марта 1941. године.

Окружни суд у Нишу прогласио је ништавним одлуку Државне комисије Демократске Федеративне Југославије, од 15. септембра 1945. године, којом је Драгиша Цветковић проглашен државним непријатељем. Јучерашњом одлуком суда поништене су и све последице произашле решењем Државне комисије од њеног ступања на снагу до данас. Поступак у нишком суду о рехабилитацији Драгише Цветковића поднели су његови потомци.


Занимљиво је, речено је јуче на рочишту у нишком суду, да одлука из 1945. године, којом је премијер Краљевине Југославије после Другог светског рата проглашен за државног непријатеља, никада и нигде није пронађена. Једино постоје трагови у неким другим државним документима да је она заиста 15. септембра 1945. године и донета.

Рочишту су присуствовали унука Драгише Цветковића Милица Ранковић и унук Михаило Сретеновић.

Драгиша Цветковић је рођен 1893. године у Нишу, а умро је у Паризу 1969. године. Каријеру је започео као новинар у нишком дневном листу „Нишка слободна трибина”, а потом је биран за градоначелника и председника општине Ниш. Био је и народни посланик, министар вера, затим и министар здравља и социјалне политике, као и министар унутрашњих дела, после чега је изабран и за председника Владе Краљевине Југославије.

После капитулације Југославије, након Априлског рата 1941. године, Драгиша Цветковић је одбио било какву сарадњу са Немцима и владом Милана Недића. Ратне године провео је  у кућном притвору у Нишкој Бањи, али је током рата два пута хапшен и два пута био 

cvetkovic2заточеник логора на Бањици у Београду. После рата, иако није сарађивао са окупатором, о њему се говорило као о корумпираном министру и издајнику. Никада му, међутим, није суђено, а ипак је био осуђен... Окривљен је за издају земље, јер је по одлуци Крунског савета потписао протокол о приступању Југославије „Тројном пакту”.

Пре ове јучерашње одлуке о рехабилитацији, град Ниш је једну од својих централних улица назвао по свом некадашњем градоначелнику.АУТОР ТЕКСТА: Тома Тодоровић

 

ИЗВОР: „Политика“ од 26. септембра 2009. године