Удружење "Стари Ниш"

Бројач посета

Данас 4

Јуче 19

Ове недеље 72

Овог месеца 259

Укупно 22342

Тренутно присутно

Ко је на мрежи: 10 гостију и нема пријављених чланова


Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /www/webvol1/6o/sy5lpwmnky6d7pq/starinis.org/public_html/modules/mod_sih/mod_sih.php on line 40

 

У наредне три године, цео комплекс „Старо гробље“ под Горицом, добиће сасвим нови изглед. Уз подршку Града Ниша, Градска општина Палилула наставиће, са рестаурацијом и завршетком радова на источној страни старог нишког гробља, а затим и рестаурацијом постојеће западне капије, уређење и ограђивање овог простора.

За наставак радова, до краја године, из градског буџета биће издвојено 3,5 милиона динара, истакнуто је на састанку руководства Градске општине Палилула са градоначелником Ниша, који је организован у циљу промоције новог пројекта уређења старог гробља. Палилула је једна од првих градских општина која је у остваривању својих идеја пошла од реалног пројекта који уважава тренутну економску ситуацију и наше могућности-рекао је мр Милош Симоновић, градоначелник Ниша на заједничком састанку у Општини Палилула.


a


По речима проф.др Игора Новаковића, председника Градске општине Палилула, Град је подржао реализацију и других капиталних инвестиција и остваривања заједничких пројеката на територији Општине Палилула, као што је збрињавање становника клизишта у Мрамору-Крушцу, уређење Спомен парка „Бубањ“, рад Центра за мала и средња предузећа. Састанку са градоначелником Ниша, који је први пут посетио Општину Палилула након избора новог руководства, присуствовали су и Милан Ђурђевић, председник Скупштине Градске општине Палилула са сарадницима и чланови Општинског већа, као и мр Благоје Брадић, градски већник. Старо нишко гробље се простире на површини од 8 хектара, од те површине више од 3,4 хектара је напуштен простор. Захваљујући ангажовању ЈКП „Медијана“ и акцијама које организује Градска општина Палилула, овај простор се кампањски одржава-нагласио је Бобан Микић, општински већник, на промоцији новог пројекта.

 

groblje2

 

Идејним пројектом конзерваторско-рестаураторских радова, који је припремљен у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе у Нишу, биће обрађен комплетан истраживачко-конзерваторски третман овог подручија у циљу трајне заштите Старог гробља. По речима председника Градске општине Палилула проф.др Игора Новаковића, након ограђивања и постављања нове расвете неопходно је у овом спомен копмплексу организовати чуварску службу и видео надзор. "То би коначно спречило даље уништавање надгробних споменика и претварање овог простора у депонију. Уосталом, ми смо одговорна локална управа која брине и о свом културно-историјском наслеђу."

  

Извор: www.palilulani.org.rs

 

15.07.2009.