Удружење "Стари Ниш"

 

А У Т О Р И   Е М И С И Ј А

 

ДРАГАН ДИМИТРИЈЕВИЋ Скоро пет деценија проведених у новинарству итекако је значило Драгану Димитријевићу да сагледа људе, људске судбине и помогло при избору саговорника и занимљивих животних прича. Професионално се бави новинарством од 1962. године, а највећи део свог радног века провео је као дописник Радио Београда. Прелаз са радијског на телевизијско новинарство десио се спонтано и  1995. године на „Телевизији 5“ почиње да води ауторску емисију „Сва лица Ниша“. Емисија је пуно значила за очување традиције и културне баштине Ниша. О њеном успеху најбоље говори податак да је за 6 година њеног емитовања снимљено 274 емисија овог циклуса. У циклусу емисија „Сва лица Ниша“ гостовале су многе интересантне и занимљиве личности. Поменимо неке од њих: Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Господин Иринеј, Радојица Милосављевић – диригент аматерског хора, Саша Димитријевић наш познати новинар и дугогодишњи дописник из Осла, Никола Ђ. Јовановић, председник удружења грађана „Стари Ниш“, ... али и низ других грађана Ниша који су имали доста тога да поделе са гледаоцима. Било је у емисији и говора у стиху, ретки стогодишњаци су се присећали како је изгледао Ниш почетком прошлог века, било је говора и о књижевности, уметности и архитектури.

Године 2001. Драган Димитријевић је на „Телевизији Банкер“ почео да води нову емисију под називом „Сведоци и сведочанства“. Многи су је схватили као (логичан) наставак серијала „Сва лица Ниша“, али се ове две емисије, ипак, не могу изједначавати. „Сведоци и сведочанства“ су у одређеној мери прошириле опсег тема које аутор обрађује заједно са занимљивим саговорницима. Поред говора о старом Нишу и његовој културној баштини, Димитријевић се окреће и савременим проблемима (нпр. наркоманија, демографско старење становништва...). Нестајање нашег народа, пражњење села и одлазак у урбане средине, гашење сеоских школа... само су неке од тема које заокупљају Димитријевића и о којима је до сада снимио низ емисија у којима су гостовали стручњаци из ове области (демографи, социолози насеља) али и сведоци тих промена (летописци, хроничари појединих села). Циклус емисија „Сведоци и сведочанства“ до сада броји 296 емисија ( податак датира из маја месеца 2009. године).

Емисију „Сведоци и сведочанства“ можете пратити на програму „Телевизије Банкер“ премијерно недељом у 21.40 и репризно у два термина: понедељком од 18.00 часова и четвртком са почетком у 10.10 часова

 

 

ТОМИСЛАВ САНТРАЧ – Дугогодишњег новинара „Радио Ниша“ већина Нишлија препознаје по специфичној боји гласа уз који су многе генерације одрастале и училе се томе шта је професионалан приступ радијском новинарству. У пролеће 2001. године почео је да води ауторску емисију „Наш стари и убави Ниш“, која обухвата све оно што је везано за историју и традицију Ниша. Већ пуних осам година два пута недељно (премијерно и у репризном термину) слушаоци „Радио Ниша“ чују добро познату реченицу „Дете! Прежи коња!“ уз звуке фијакера и добро знају да креће још једно путовање кроз „наш стари и убави Ниш“ на које их води Томислав Сантрач. У педесетак минута колико траје емисија слушаоци могу да предахну од убрзаног темпа свакодневног живота и зароне у ризнице културне баштине Ниша. Старији ће се подсетити старог Ниша, млађи нешто ново чути о граду у којем одрастају, а сви заједно уживати уз одабрану музику која је изузетно битан елемент „Нашег старог и убавог Ниша“. Међутим, ова прича би била непотпуна ако не би рекли понешто и о звучно архиву, фонотеци „Радио Ниша“. Фонотека је једна од већих у земљи па и у овом делу Балкана. Садржи између 75 и 80 хиљада плоча и магнетофонских трака. На тракама су, између осталог, забележени и гласови наших познатих суграђана који више нису међу нама, а чинили су „дух“ Ниша. Напоменимо само Драгослава Јовановића -  Њорту, човека од кога су учили многи певачи шта је добра кафанска песма и Авду Зекића, боема о коме се анегдоте и данас препричавају и човека чији је лик  ушао у литературу и крочио на позоришну сцену. Фонотека крије и једину плочу нишког певача и глумца Србе Ивановића чија је интерпретација песме „Ој, Нишаво“ до данас остала непревазиђена. У „Нашем старом и убавом Нишу“ могу се чути староградске и народне песме Ниша и околине, али и староградске песме уопште и народна музика старе Србије.

Емисија је колажног типа и тематику старог Ниша сагледава кроз свакодневни живот старих Нишлија, кроз причу о знаменитим личностима, кроз његову архитектуру.... Кроз емисију је прошло много саговорника, старих Нишлија које суграђани препознају чешће по надимцима него по њиховим правим именима - Мајстор Прпа, Роби, Чокалија... Поред поменуте (стандардне) концепције, о великим празницима (нпр. Божић, Васкрс) и датумима значајним за историју Ниша снимају се тематске емисије са пригодним садржајем. Од самог почетка емитовања „Наш стари и убави Ниш“ је наишао на одличан пријем, а данас је то једна од слушанијих емисија на програму „Радио Ниша“. 

Емисију „Наш стари и убави Ниш“ можете слушати на таласима „Радио Ниша“ премијерно недељом са почетком у 09.05 и у репризном термину - четвртком у 15.45 часова .

Љубазношћу господина Томислава Сантрача и "Радио Ниша" са нашег сајта можете преслушати и преузети три емисије.

 

Преслушајте емисију:

 

Преузмите емисију

 

Преслушајте емисију:

 

Преузмите емисију

 

Преслушајте емисију:

 

Преузмите емисију