Удружење "Стари Ниш"

Убрзо по оснивању Удружење „Стари Ниш“ је иницирало штампање две вредне књиге Стојана Протића. То су дела – „Срби и демократија“ (1998) и „Ниш – друга престоница“ (1995 и 2. издање 2000. године), обе у издању нишке „Просвете“. Као занимљивост наводимо да је књига „Ниш – друга престоница“ доживела два издања и штампана је у тиражу од 2000 примерака.

 

Од 1999. године „Стари Ниш“ покреће ревију „Нишки весник“ која наставља традицију из 1884. године, а чији је зачетник био Коста Чендеш, угледни нишки и српски штампар. Чендеш је већ поменуте године покренуо штампање првог нишког листа под називом - „Нишки весник“, чијом појавом почиње историја нишке штампе. Проћи ће нешто више од једног века када ће изаћи први број новог „Нишког весника“. Догодило се то 1. новембра 1999. године и од тада излази непрекидно већ деценију на радост многих Нишлија у самом Нишу, али и оних суграђана који су стицајем животних околности своје место под сунцем нашли негде у свету – и једни и други га радо читају.

 

Године 2003. Удружење  издаје фотомонографију „Стари Ниш“. Побуђени жељом да Нишу дарују једно издање које ће га достојно репрезентовати свуда у свету кренуло се у реализацију ове двојезичне књиге. Наиме, паралелно са текстом на српском језику стоји и његов енглески превод. Фотомонографија „Стари Ниш“ представља историју града испричану кроз фотографије-разгледнице старог Ниша које су путовале свуда по свету и поново се вратиле у Ниш. Многе од њих чекале су читав век да би из приватних колекција ушле у ову књигу и поново угледале светлост дана. Кроз фотомонографију „Стари Ниш“ оне су  доступне новим нараштајима, а успеле су да и по други пут обиђу свет. Ова публикација нашла је своје место у приватним колекцијама многих значајних домаћих и страних политичара, људи из света културе, али и верских поглавара. Приређивачи „Старог Ниша“ су Љубиша Соколовић и Вукадин Димитријевић. У њој је публиковано 400 фотографија, а у пропратним текстовима, чији је превод на енглески урадила Драгана Р. Машовић,  испричана је прича о старом Нишу и његовој богатој историји. За овај подухват Удружењу је додељено највеће градско признање –  награда „11. јануар“.