Удружење "Стари Ниш"

Град Ниш је познат још из античких времена. На размеђи је многих историјских битних путних праваца. Зато је у својој дугој историји много пута пострадао и био разаран од разних војски, али и од неколико империја обнављан. Значајан као војно утврђење, а у дужим периодима мира и битан трговачки и занатски центар. Године 1878. са ослобођењем Ниша од Турака почиње његова новија историја. Био је ратна престоница Србије у Првом светском рату, дао многа виђенија имена важна за историју Србије у  готово свим областима живота. После Другог светског рата дошло је до промене идеолошког концепта па је традиција ранијих времена остала већином скривена далеко од очију јавности. Ниш кога  су радо посећивали и Обреновићи и Карађорђевићи, у којем  је на свом путу застајао чувени „Оријент-експрес“... прекрио је заборав. Град се годинама не представља на начин на који он то заслужује, а многе битне чињенице из славне прошлости пале су у заборав.

Године 1997.  основано је удружење грађана „Стари Ниш“ са идејом да  сачува битно од заборава, допринесе афирмацији Ниша и подржи све оне пројекте и појединце који томе доприносе. Зато је добродошао свако коме Ниш лежи на срцу. Први председник удружења био је Божидар Мијалковић, а затим на то место долази Никола Ђ. Јовановић који ову функцију обавља и данас

 

Удружење је за свој досадашњи рад добило два веома значајна признања. То су:

 

- Благодарница Града Ниша „Свети Сава“ (2002. године)

- Награда „11. јануар“ (2004. године)

 

Са разноврсним активностима „Старог Ниша“ можете се упознати уколико посетите остале странице ове презентације. Надамо се да ће то утицати да и на данашњи Ниш погледате кроз другачију призму. Надамо се - ведрију и занимљивију.